Spring in det nya och spring ut det gamla

30 december, 1 dag till nyårsafton och är det något som präglat detta nådens år 2020 så är det Corona. Som löpare vill man gärna travestera Tennyson ”Nyårsklockan” och utbrista i ett ”Spring in det nya och spring ut det gamla” i en stilla önskan om att detta elände ska ta slut någon gång. Nu när de första vaccineringarna precis har kommit igång så kan man ju i alla fall hoppas på att Stockholm maraton kan gå av stapeln som planerat den 5:e juni och att vi då också är tillbaka i något som liknar en mer normal tillvaro.

Med detta sagt, här följer lite reflektioner över året som gick samt lite om det kommande årets planer.

2020 – En tillbakablick

Mitt primära mål för året var ju att springa längre än jag tidigare gjort och huvudloppet för säsongen var Ultravasan 90. Men fokus låg också på att bygga upp kroppen, både löp- och styrkemässigt, efter den muskelbristning jag råkade ut för i slutet av 2019. Jag tror att detta, dvs. att jag var inne i en uppbyggnadsfas, ”räddade” mig från den motivationsdipp som många andra löpare drabbades av när lopp efter lopp ställdes in.

Vi hann i alla fall med 6-timmarsloppet i Skövde 7:e mars innan hela h-et brakade loss om man säger så.

Nästa planerade lopp var TEC (50 miles) 18 april, men redan innan loppet flyttades till oktober (då det ändå skulle krocka med GUM) så hoppade jag av då jag kände att kroppen ännu inte var redo för ~8 mil.

Stockholm maraton 30:e maj flyttades till september. Men eftersom jag tyckte träningen flutit på som den skulle ville jag ändå testa var jag befann mig någonstans och sprang därför ett maraton på egen hand hemma i Sala.

Nästa ”tokighet” blev Ultra Interval Challenge den 27:e juni. Under ett dygn, med start kl. 00:00, sprang jag en mil var tredje timme. Totalt 8 mil och därmed nytt distansrekord.
En månad senare, den 25:e juli, gav jag sedan mig själv en sen födelsedagspresent i form av ”Run your age” hemma på idrottsplatsen i Sala. En km för varje år => 53 km i ett ganska fint sommarväder.

Hemmavasan 22:a augusti, Vasaloppets virtuella arrangemang för samtliga lopp under sommarveckan, genomfördes på Björnön i Västerås och i och med de 90 kilometrarna så satte jag återigen ett nytt distansrekord.

Björnön (Västerås). I slutet av Hemmavasan.

GUM 3:e oktober, genomfördes faktiskt men jag tyckte inte att det kändes bra att åka med tanke på pandemin och jag sålde därför min startplats.

Höstrusket maraton 7:e november. Jag hade inte anmält mig till detta, men när Svenska Marathonsällskapet meddelade att även virtuella lopp räknades i utmärkelsestatistiken anmälde jag mig och genomförde loppet på hemmaplan.

Höstrusket maraton (Virtual edition) hemma i Sala.

Ska man summera löparåret så är jag ändå mycket nöjd. De flesta loppen jag tänkt springa ställdes in, men jag har trots det lyckats springa längre än tidigare och dessutom hålla mig skadefri. Ett gott kvitto på att nötandet med löpstyrkeövningarna gör nytta! Och med det tar vi sats mot 2021

2021 – Målsättningar och planerade lopp

Jag har två huvudmål för det kommande året; långt och snabbt. Det här är ju förstås relativa begrepp, men för min del har jag kopplat dessa till följande två lopp:

  • Långt; Ultravasan 90 21:a augusti: min målsättning är att ”överleva”, dvs., att komma i mål. Tiden är sekundär, bara jag klarar alla reptider längs vägen så är jag nöjd.
  • Snabbt; Stockholm halvmaraton 11:e september. Målsättningen är en sluttid på 1:45:00, vilket skulle innebära en ordentlig putsning av mitt personbästa på 2:09:58 från Malmö 2015.

Så länge jag håller mig på en bra volym löpmässigt och inte slarvar med mina löpstyrkeövningar har jag en ganska god förhoppning om att klara Ultravasan. För att nå mitt tidsmål på halvmaran vet jag att jag behöver lägga in mer fartbetonade pass i min träning. Förmodligen tar jag hjälp av samma PT som hjälper mig med styrketräningen för att få lite tips om träningsupplägg under våren och sommaren.

Förutom ovanstående ”huvudtävlingar” hoppas jag förstås på några fina pass längs både Gruvdammsrundan och Bruksleden (kanske i sällskap med min son?). Kommer också att köra någon form av ”Run your age” i anslutning till att jag fyller år.

Övriga lopp som jag anmält mig till (eller funderar på):

  • Skövde 6-timmars i början av mars; Detta lopp har jag sprungit 2 gånger och det är ett mycket trevligt arrangemang. Blir loppet av nästa år?? I nuläget finns ingen information om 2021, men skulle det bli av så beror det på det allmänna smittläget om vi åker ner till Skövde eller ej.
  • Aros Marathon 1:a maj; Jag har varit anmäld två gånger tidigare, men av olika anledningar inte kommit till start. Det blir därför tredje gången gillt (förutsatt att loppet blir av) och förhoppningsvis klarar jag av att ta mig hela vägen från Uppsala till Enköping.
  • Göteborgsvarvet; Simon och jag var anmälda redan 2018, men kom pga sjukdom inte till start då. I år skulle det dock bli av och vår målsättning var att genomföra loppet och uppleva hela löparfesten tillsammans. Tyvärr har loppet flyttats från den 22:a maj till den 11:e september och krockar nu med Stockholm halvmaraton. Man har aviserat ett virtuellt evenemang på ursprungsdatumet och vi väljer med största sannolikhet detta (och gör det lite mer ”lopplikt” med att bo på hotell och springa på annan ort).
  • Stockholm maraton 5:e juni
  • Oslo Marathon mitten av september; beroende på hur kroppen känns efter Ultravasan och Stockholm halvmara så kan det hända att vi tar en tur till vårt västra grannland.
  • GUM – Gotland Ultra Marathon i början av oktober; Två gånger (2018 och 2019) har jag sprungit detta lopp. Sveriges vackraste bana? Fantastiskt vacker natur är det i alla fall + att det är ett utmärkt tillfälle att hälsa på bror och övrig släkt. Var anmäld även detta år, men valde att inte åka pga pandemin. Men nästa år vill jag INTE missa detta lopp.
  • Lübeck Marathon 24:e oktober?? Vi var på ett kort besök i staden i januari i år och missade då ett känt café (fick vi veta när vi åkt därifrån) och det är väl en anledning så god som någon att springa en mara där 😉
  • Höstrusket maraton början av november; Även detta lopp var inställt i år, men de körde en virtuell upplaga som jag sprang. Nästa år skulle det dock vara trevligt att prova banan. Dock är det väl tveksamt om jag springer detta lopp om jag sprungit i Lübeck två veckor tidigare. Å andra sidan är det ju två veckors vila emellan så…. Beror väl på hur kroppen känns.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.