2018 ATEA Mälarmaraton

ATEA Mälarmaraton (Västerås)
Lördag den 21:a april 2018
Sluttid: 05:16:03

Pre-race

Årets upplaga var den andra i ordningen, både för loppet som sådant såväl som för mig. Förra året var första gången jag orkade springa maratondistansens alla 42,2 km, men då hade jag också tränat på bra och som längsta långpass avverkat totalt 9 st. 30 km-pass innan loppet. Detta år hade jag ännu inte hunnit med den volymen, vilket går tillbaka till mina fotproblem som kulminerade i samband med Hbg maraton. En kurs i löpteknik hos Runacademy fick inleda höstens träning varpå jag långsamt började bygga distans på mina långpass igen. Första 21 km-passet sprang jag 10:de februari och den 25:e mars det första 30 km-passet. Därefter ytterligare ett långpass på 30 km innan jag den 8:de april fick avbryta mitt 3:e planerade 30 km-pass. Jag var mao inte så väl förberedd som jag hade velat vara, men ändå tillräckligt för att kunna slutföra loppet.

Min primära målsättning och min ”plan A” i årets lopp var att, precis som förra året att springa hela vägen. Att komma i mål under 5h ett önskemål, men underordnat att faktiskt springa hela vägen. Min reservplan var att iaf slå distansrekord för året vilket innebär att iaf springa mer än 30 km.

I övrigt ”kopierades” förra årets upplägg med tåg från Sala och tidig hämtning av nummerlapp. Därefter påfyllning av mellanmål innan ombyte och lätt uppvärmning.

FÖRE loppet ser man alltid så bra ut …

Loppet / arrangemanget

Precis som förra året var denna upplaga mycket välarrangerad. Engagerad speaker som håller igång startområdet med både intervjuer och presentation av olika deltagande företag långt innan första start (11:30 för Halvmaraton).

Det var heller ingen skillnad i bansträckning vilket både jag och medföljande support tyckte var mycket bra eftersom det endast är en gångbro över Svartån mellan start-/målområde och passeringen för ~10.5 (~31.5 på andra varvet).

Gångbron mellan start-/målområdet och ~10,5 km-passering

Något jag också upplevde som mycket positivt (och det var samma sak förra året) är att samtliga funktionärer längs banan har förstått hur mycket det betyder med ett ”Bra jobbat!”. En eloge till er. Ytterligare förbättringar från förra året var att det i år även fanns tält där man kunde byta om direkt vid startområdet. Omklädnings- och duschmöjligheter fanns även 10 minuters promenad från startområdet.

Publikmässigt är det mycket folk den första biten upp genom centrum, men sedan tunnas det snabbt ut.

Lite tråkigt var det att loppet i år lockade färre deltagare jämfört med förra året. 2017 var det totalt 206 startande maratonlöpare och i år 115 st. Ett minus var också att i princip hela målområdet var stängt redan före 17:00 (starten för maraton gick 12:00). Dvs, alla handlare hade packat ihop när jag själv kom i mål efter drygt 5h. Dessutom fanns inte heller massörerna kvar. Har full förståelse att alla vill komma hem, men jag känner ändå att samma service borde erbjudas alla löpare. Och speciellt massage kan ju vara trevligt för oss som varit ute riktigt länge.

Loppet – Mil för mil

Hur gick då själva loppet?

0 – 10 km; Något snabbare än planerat

Jag har planerat att försöka hålla ett lika lågt utgångstempo som i Stockholm 2017 där första milen gick på 1:11:59. Förmodligen kom tempot mer av sig självt i Stockholm eftersom det är så otroligt många startande där. Här blir det väldigt snabbt väldigt glest i det bakre ledet och vilket eventuellt påverkar tempot. Snitttempot för milen är 6:58 vilket ändå känns som godkänt nära 7min/km som jag tänkt hålla som snabbast. Allt för att orka springa hela vägen.

Jobbigast i början är den motvind vi har upp till 6 km och redan i detta läge märks det väldigt tydligt att det är färre löpare i år. Det blir väldigt glest bland oss lite långsammare löpare. Den känslan fick jag inte i fjol, inte så här tidigt. Mellan 5 och 6 km är också en av banans tråkigare delar då man springer längs en genomfartsled.

Inte så kul del, men snart blir det bättre

Dock viker man strax av från denna väg och springer i stället längs betydligt trevligare vägar bredvid Svartån.

Trevligare när man kommer bort från trafiken

Längs Svartån ner mot 10 km-passering

Noterar inga problem vare sig energimässigt eller med fötterna den första milen och jag tycker ändå att tempot känns stabilt. (1:09:38 är tiden för den första milen.)

11 – 20 km; Tröttheten kommer smygande

Ett ”Hej” till familjen uppe vid 10,5 km och sedan vidare ut på banans undre del. Den 13:de km är en ganska tråkig gångväg längs en större väg, men sedan vänder man ner mot Mälaren och där är det riktigt trevliga gångvägar.

Längs Mälarens strand

Det är ganska mycket folk i rörelse denna del, men många verkar tyvärr inte känna till att det är ett maraton som pågår.

Mil nr 2 passeras efter 2:18:34. Noterar i slutet av denna mil att jag börjar bli trött. Det är dock ingenting som oroar mig. Känns inte som någon energidipp och jag känner heller inga smärtor någonstans. Det är mer en naturlig trötthet efter att ändå ha varit ute i snart 2,5h. Är ännu fräsch när jag passerar målområdet och går ut på andra varvet.

Varvning; pigg och fräsch (än så länge…)

21 – 30 km; DNF??

Skämtar med de första flaggvakterna som står uppe vid Stora gatan (~100 meter efter varvningen) om att nu har jag kortare bit kvar till mål än vad det är till start. Humöret är det i detta läge inget fel på och jag tänker inte så mycket mer än att jag ska ta mig upp genom motvinden innan jag får vända ner längs Svartån igen.

Någonstans på denna mil blir det dock mycket jobbigt mentalt och när jag tittar på mitt Garmin-data ser jag att från km 25 har tempot sjunkit rätt markant. Det är faktiskt vid ett par tillfällen som jag allvarligt överväger att bryta loppet när jag kommer ner till gångbron mellan start/mål och slottet.

3:32:57 är passertiden för 30 km.

31 – 42 km; en ordentlig gå-paus

Efter 31,2 km är jag åter nere vid gångbron och får lite energipåfyllning från ”supporten”. Får också beklaga mig lite över hur jobbigt det är. Sedan fortsätter jag. Mellan 32 och 37 km är det mest gång. Är väldigt trött nu, men vill iaf ta mig i mål. Passeras också av ett par löpare som jag tidigare sprungit om. Bestämmer mig för att försöka springa de sista 5 km in till mål och även om det inte går speciellt fort så lyckas jag ändå med detta (och på köpet tar jag tillbaka de placeringar jag tappade när jag gick).

40 km passerades efter 4:59:58 och hade jag inte tagit min långa gå-paus hade jag nog klarat en tid under 5 h. Jag är dock inte alltför missnöjd efter loppet. Jag har ändå slutfört mitt 5:e maraton och jag har slagit distansrekord för säsongen. Sprang knappa 32 km innan jag började gå. Bara att konstatera att jag ännu inte har den volym som jag behöver för att orka springa hela vägen i ett maraton. Ny chans i Stockholm.

 

Course preview; https://www.youtube.com/watch?v=s6yQ_1BVrow&feature=youtu.be

Detaljerad kartbild (jogg.se): http://jogg.se/Rundor/Rundor.aspx?routeid=677212