2018 Stockholm Marathon

Stockholm Maraton 2018
Lördag 2:a juni 2018
Sluttid: 05:30:53

Träningen efter årets första maraton (Västerås 21:a april) hade flutit på ungefär som planerat, förutom ett planerat 30 km-pass som jag avbröt vid drygt 18 km. Den gången tror jag dock att det var den plötsliga värmen jag överraskades av. En erfarenhet som jag ändå tror att jag hade nytta av i årets Stockholm maraton då loppet kom att bli det näst varmaste  någonsin. (Och ändå var det bara 1 089 av de 15 755 startande som inte tog sig i mål.)

Inför loppet syntes oron på flera håll; dels hade Aftonbladet en intervju med landslagsläkare Sverker Nilsson som avrådde från start om man inte tränat ordentligt och inte anpassat sig till värmen. Dels hade arrangörerna utökat maxtiden med 30 minuter (från 6 timmar till 6:30) samt gått ut med uppmaningar om att släppa alla tidsmål, hålla sig så mycket som möjligt i skuggan, dricka ordentligt, springa i ljusa kläder och framför allt, ”Bryt loppet om du börjar må dåligt!”. Uppmaningen om att hålla sig i skuggan ledde senare till att ett antal löpare tog fel väg uppe på Hornsgatan…

Jag kände mig ändå ganska förberedd inför loppet eftersom de flesta av mina långpass genomförts under ganska varma förhållanden.  ”Taktiken”/målsättningen var också den klar; inget tidsmål, inte hoppa över någon vätskestation, ta gå-paus i samband med vätska (så att jag också får i mig allt i muggen), samt att också, så ofta det bara går, blöta ner min buff (som jag ämnade ha på huvudet).

Vid hämtning av nummerlapp dagen innan loppet tog jag också (mycket stolt!) emot Svenska Marathonsällskapets diplom för 5 st. genomförda maratonlopp. En milstolpe för mig och något jag sätter stort värde på 🙂

Mottar Svenska Maratonsällskapets diplom för 5 genomförda maraton (Foto: privat)

Maratonsällskapets diplom 🙂 (Foto: privat)

I och med årets upplaga firade Stockholm maraton 40 år och jag tror att alla de 12 personer som genomfört samtliga 39 föregående också deltog i årets lopp.

Med anledning av jubiléet (?)fanns det en del nyheter i arrangemanget:

– Expon var i år flyttad från Danicahallen på Östermalms IP till Kungliga Tennishallen. Detta tycker jag själv var en klar försämring. Dels var det längre och knöligare att ta sig dit, dels var utrymmet i sig sämre organiserat. Det var som att ledas runt i IKEAs gångar, fast utan möjlighet att smita emellan på olika ställen. Nu fick man dessutom gå upp och ner för olika läktarsektioner på vägen genom expon.

– Banan hade också fått en ny sträckning. Den tidigare tvåvarvsbanan var utbytt mot en delvis ny sträckning. Kvar var dock Västerbron (förstås!), svängen ut på Djurgården, Skeppsbron och Norr Mälarstrand.

Personligen tycker jag att den nya bansträckningen var bra. Den trista delen ut mot Värtan och förbi Kaknästornet var borta, de fina delarna av Djurgården kvar. Det var också bra med publik på de nya delarna (Hornsberg och de nya delarna på Södermalm). Ett par partier var och är jag lite fundersam kring (mer om dessa längre ner), men för den som vill se hela banskissen så finns den här. Bra var i alla fall att det fanns flera möjligheter för medföljande att se ”sin” löpare vid flera tillfällen.

Race day

På tunnelbanan är det ganska lätt att känna igen sina medlöpare eftersom, i princip alla, bär samma påse för överdrags-/ombyteskläder som man får i samband med nummerlappshämtning och när vi väl kliver av vid Stadion är perrongen fylld av dessa ”Maratonpåsar”.

På väg upp från tunnelbanan (Foto: privat)

Proceduren är sedan densamma som tidigare år; inlämning av överdrags-/ombyteskläder, smärre justeringar av utrustningen, ett sista toa-besök, lite lätt uppvärmning innan jag beger mig till min startgrupp.

På väg till startfållan (Foto: privat)

Lite moln före start i alla fall (Foto: privat)

På Lidingövägen; fokus, förväntan och lite nervositet strax före start (Foto: privat)

Loppet

1 –10 km

Starten går och vi rör oss fram längs Lidingövägen. Men där man tidigare svängde vänster på Valhallavägen (ut mot Gärdet), tar man i år i stället höger och vi tar oss via Odengatan och S:t Eriksbron ner på Kungholms strand, vidare bort mot Hornsberg och sedan Norr Mälarstrand. Det är väldigt varmt, men jag följer min plan och allt känns ändå ganska bra.

Stadion har precis passerats och vi börjar svänga höger på Valhallavägen (Foto: www.marathon-photos.com)

Första milen tar 1:16:21 och det enda, som i efterhand, stör mig lite är att jag missar Ellen och Johnny från Pace on Earth som tydligen stod strax före Stadshuset och hejade. Men jag skyller på att jag just då var fullt fokuserad på det nedladdade poddavsnittet om Johnnys nya svenska rekord på 6 dagarslöpning!

11 – 20 km

Vi fortsätter Strandvägen ut hela vägen bort till Djurgårdsbron och tar då Narvavägen upp till Karlaplan. Här möter jag för första gången, efter starten, upp familjen och får en extra flaska med vatten och Resorb. Vi fortsätter sedan en bit på Karlavägen innan vi vänder upp mot Valhallavägen.

I början av mil 2, strax efter att vi svängt av från Standvägen. (Foto: www.marathon-photos.com)

Just denna del funderar jag lite över; Km 14 till 15 korsar km 41 till 42 just där Valhallavägen skär Sturegatan. Finns det inte en risk att långsamma löpare måste vänta på de riktigt snabba just här? Nu råkade inte jag ut för det, men jag undrar hur det var för dem som gick i mål runt 6:30.

Km 14 till 15 korsar km 41 till 42. (Bild från https://www.stockholmmarathon.se/banan/)

Längre fram på Valhallavägen dyker min familj upp igen 🙂 Det var inte uppgjort att de skulle stå även här, men de hade insett att de skulle hinna upp även till denna passage. Vad jag inte visste var att de precis innan jag dök upp också avnjutit varsin glass…

Efter Radiohuset svänger vi ut på Djurgården vid Berwaldhallen. Denna del är mycket vacker, men eftersom det inte är så mycket publik här är det bra att den nu kommer tidigare. Efter att vi passerat Manillaskolan tar jag ett kort ”depåstopp” bakom ett träd och nog verkar skogsstigen mer lockande än asfaltslöpning i solen…

Manillaskolan (Foto: privat)

Ute på Djurgården, nedanför Manillaskolan (Foto: privat)

Kort ”depåstopp” efter Manillaskolan. Hade hellre sprungit vidare här 😉 (Foto: privat)

20 km har tagit mig 2:31:21 och jag rör mig framåt utan några egentliga mentala dippar. Förutom sportdrycken vid vätskestationerna petar jag i mig lite smågodis (bl.a. saltlakrits) emellanåt.

21 – 30 km

Vi passerar Djurgårdsbron och svänger Strandvägen tillbaka in mot centrum. Familjen langar en andra drickaflaska <3.

Strandvägen och skönt att kunna springa i skuggan ett tag (Foto: privat)

Skeppsbron, Slussen, vidare in på Hornsgatan. Nu börjar det kännas i ben och fötter, dock är det än så länge hanterbart. Här träffar jag på en annan löpare från Sala och vi har sällskap Hornsgatan och ner Torkel Knutssonsgatan mot Söder Mälarstrand. Tyvärr inträffar loppets stora fadäs just här i och med att ca 200 löpare, på grund av bristande avspärrningar, missar att denna bit på Hornsgatan passeras två gånger och att man efter den första gången ska svänga ner mot Söder Mälarstrand. Jakten på skugga gjorde att de hamnade på fel sida av gatan och därför fortsatte rakt fram mot Västerbron vilket medförde att de sprang 6 km kortare än maratondistansen!

Efter 25 km missade ca 200 löpare svängen på Söder Mälarstrand (Bild från https://www.stockholmmarathon.se/banan/)

Folkungagatan, upp från Stadsgården, innebär en rätt brutal uppförsbacke så här pass långt in i loppet. Jag lyckas ändå ta mig springades uppför hela backen, men sedan känner jag att orken börjar tryta.

Passertid 30 km: 3:48:26 (och den som ändå var i mål nu…)

31 – 40 km

När Folkungatan planat ut tar jag också den första egentliga gå-pausen. Springer ändå den största delen av sträckan, men sista biten upp till krönet av Västerbron går faktiskt de flesta vid det här laget.

Den beryktade Västerbron. Många trötta ben nu… (Foto: privat)

Vacker utsikt från Västerbron (Foto: privat)

Kommer ner på Norr Mälarstrand och inte går det fort nu inte. Dock är det mindre än en mil kvar och bara att bita ihop. Korta gå-pauser, blötning av huvudbonad, vattenintag och jag tar mig ändå framåt. På Strandvägen är det inte långt kvar och jag är snart uppe vid Karlaplan.

Passerar Tegelbacken (Foto: www.marathon-photos.com)

Kort gå-paus strax innan Kungsträdgården (Foto: www.marathon-photos.com)

Passertid 40 km: 5:13:52 (och jag är bara glad att jag ännu lyckas hålla mig upprätt…)

De sista kilometrarna

Halvvägs in på Karlavägen ser jag en annan bekant från Sala gåendes på trottoaren. Han har tyvärr tvingats bryta loppet då pulsen rusat. Klokt. I ett sådant här väder ska man inte ”gambla” med sin hälsa. Det kommer nya maror J!. När jag springer förbi och hojtar får jag en verbal ”High Five” som ger lite extra energi de sista kilometrarna och det är en oerhörd lättnad att till sist få svänga ner Sofiavägen och in på Stadions löparbana. Familjen står nu inne i kurvan och hejar för fullt.

När jag korsar mållinjen kan jag inte låta bli att knyta nävarna och höja armarna i luften. Idag var det ett riktigt ”krigarväder”, men jag tog mig hela vägen in i mål. Då kan man inte annat än vara nöjd!

ÄNTLIGEN i mål (Foto: www.marathon-photos.com)

Årets medalj (Foto: privat)