2018 Helsingborg Marathon

Helsingborg Maraton 2018 – och nytt PB! 🙂
Lördag 1:a september 2018
Sluttid: 04:36:25

Som jag längtat efter det här loppet! Ända sedan förra årets upplaga, där jag tvingades gå långa sträckor pga problem med ena foten, hade jag sett fram emot att återigen få uppleva maratonloppet i Sundets pärla. Dels ville jag så klart revanschera mig och dels ville jag ännu en gång få uppleva den mycket trevliga banan och den magiska avslutningen längs strandpromenaden.

Träningen hade flutit på bra under sommaren och jag hade också börjat testa ett lite mer strukturerat energiupplägg på mina långpass. Resultatet av detta var att jag upplevde betydligt mindre av de mentala dippar som annars brukade komma halvvägs in i dessa pass. Dessutom kunde jag nu hålla ett jämnare tempo passen igenom. Första gången jag prövade att få i mig energi enligt en i förväg uppgjord plan konstaterade jag dessutom att tempot jag höll då skulle ha resulterat i nytt PB på maraton. Hade laborerat lite med olika upplägg under träning och kommit fram till följande plan inför årets maraton i Helsingborg; 76g kolhydrater/timme. Detta skulle intas i form av 1 U Gel och 1.5 dl U Sport i halvtimmen. Jag hade också gjort upp med familjen om platser längs banan där jag kunde byta ut mina tomma sportdrycksflaskor.

Till skillnad från förra året, anlände vi detta år tidigt på eftermiddagen till Helsingborg. Gott om tid att checka in på hotellet, hämta nummerlapp, äta middag och lägga fram allt inför lördagens lopp. En kortare löptur på 20min längs strandpromenaden hann jag också med.

Fanns det något som störde/oroade lite så var det den förkylning som legat och lurat de senaste två veckorna. Det var ingenting som brutit ut, men det var ändå märkbart på vissa pass att kroppen inte var riktigt 100. Extra sömn och att dricka ordentligt var mina sätt att försöka ”mota Olle i grind”.  Lördag morgon kände jag mig också ok.

Loppet

Min primära målsättning är väl egentligen som vanligt att ”bara” orka springa hela vägen. Att komma i mål under 5h ett önskemål, men underordnat att faktiskt springa hela vägen. Men eftersom jag dels gjort långpass där jag kunnat hålla ett tempo runt 6:30/km och dels kände mig trygg med energiplanen hade jag ändå börjat tänka att kanske skulle jag kunna slå mitt PB på 04:44:38 (Stockholm 2016). Vädermässigt är förutsättningarna i alla fall mycket goda med ca 14 grader och mulet, men utan regn eller blåst.

1 – 10 km

I vanlig ordning håller jag mig långt bak i startledet. Tycker om att börja lite långsammare för att sedan komma upp i tempo efter någon kilometer. Direkt i starten inträffar dock ett litet missöde då jag redan efter ett par meter tappar en av mina medhavda gels. Den glider helt enkelt ur hållaren på mitt race belt. ”Sitter de inte lite löst?” sa min fru till mig på hotellet….
Vill dock inte stanna till precis vid starten eftersom jag ändå har ett antal löpare efter mig och jag tänker att den där förpackningen är nog snart söndertrampad. Tar dock ändå ur telefonen ur armfickan och får tag på min son. ”Om den ligger kvar och är hel, så ta med den till platsen ni ska möta mig på!”.

Efter ett par kilometer har vi lämnat hamnområdet och kommer upp i jämnhöjd med betydlig trevligare Talldungen och här dyker allas vår ”Skyltmannen” upp. Idag är han inte ensam utan har dels med sig sin sambo och dels en ”Praoelev”. Skrattar högt och länge 🙂

Längs med Talldungen (Foto: privat)

Vi kommer därefter in i Råå med dess lika entusiastiska publik som förra året <3

Intar energi enligt plan och avverkar första milen på 1:05:43. Tempomässigt inledde jag första kilometern med 6:40 och har sedan pendlat kring 6:30/km.

Trycker i mig en gel strax efter Råå. Bakom mig kommer loppets mest välklädde löpare i skjorta och slips. (Foto: Ronny Karlsson / HBGM)

Perfekt löparväder (Foto: privat)

11 – 20 km

Under loppets andra mil kommer vi in i mer parker och grönområden, något som jag uppskattar väldigt mycket med detta maraton. Det blir lite mer upp och ner jämfört med t.ex. Stockholm, men jag tycker att det blir mycket trevligare.

Efter ett par km närmar vi oss Ramlösa brunnspark och på energistationen vid 13 km passar jag på att fylla på med en gel för säkerhets skull.

Ramlösa (Foto: privat)

På väg ut ur Ramlösa. Kanske inte gick sååå fort dock (Foto: privat)

Efter ca 16km är vi inne i Jordbodalen och det var här någonstans som jag förra året hejades på av släkten. I år kan jag dock inte upptäcka någon, men jag fick efteråt höra att min morbror hade varit ner och tittat. Uppenbarligen missade vi varandra i år vilket var trist, men vi sågs i alla fall nere i  målområdet.

Många fina parker passerar vi (Foto: privat)

Henrik Larsson växte tydligen upp i närheten (Foto: privat)

I Jordbodalen (Foto: Peter Trägårdh / HBGM)

Vid 19 km möts jag, som uppgjort, av familjen och kan byta ut mina tomma sportdrycksflaskor. Och hör och häpna; den gel jag tappade i början av loppet låg kvar OCH var hel. Intag av gels och sportdryck fungerar ännu så länge som planerat.

Den andra milen avverkar jag på 1:04:06 och om jag inte missminner mig så är det på någon av energistationerna på denna mil som jag springer förbi gruppen som följer farthållarna för en sluttid på 4:45 då de stannat till för att dricka.

21 – 30 km

Halvmaratonpassering uppe vid Fredriksdal museum och trädgårdar efter 2:16:46. Det är också nu som jag inser att tempot jag håller kommer att räcka till nytt personbästa om jag bara orkar hålla i och eftersom min energiplan ännu så länge fungerar utan problem är jag inte speciellt orolig.

Vid 25km, i Öresundsparken, möter familjen upp igen och jag byter de sista tomma flaskorna.

Den tredje milen avverkas på 1:05:00, men mot slutet har jag börjat känna en viss trötthet. Jag noterar också i efterhand att tempot sjunkit till 6:40 på den 28:de kilometern och sedan legat där. För att inte tappa mer fart nu använder jag mig av samma tankar som i Stockholm 2017; ”Tar jag mig bara till 32km kan jag börja räkna ner från 10!” och det håller mig fortsatt springande. Dessutom hjälper det att fokusera på energiplanen och att det är ”x” minuter kvar till nästa intag av en gel.

31 – 40 km

Hela den fjärde milen är jobbigare, men jag lyckas ändå hålla ett tempo kring 6:40/km och avverkar den på 1:07:20. Dvs, något långsammare än föregående tre, men ändå i en helt ok fart.

Efter ca 33km kommer vi fram till Pålsjö slott och en av mina absoluta favoritpassager från förra året; ”trädtunneln”. Det är rätt häftigt att springa rakt in i en stor häck bara för att upptäcka den ”tunnel” som finns där inne.

”Trädtunneln” vid Pålsjö slott. Det finns för övrigt en bild här(*) på vilken man ser öppningen från lite längre håll. (Foto: privat)
(*)http://www.webbphoto.se/Turist/02/gr01/Green01d.html

Precis när jag kommer ur tunneln på andra sidan står familjen ännu en gång och hejar. Detta möte var inte planerat i förväg, men mycket uppskattat <3. Det visade sig vara ett smart drag att hyra cyklar till medföljande support!

På gångvägen någonstans mellan Pålsjö och Sofiero slott kommer det ny energipåfyllning i och med att ”Skyltgänget” flyttat sig hit. TACK!!!

Skyltmannens praoelev. *LoL* (Foto: privat)

Strax innan Sofiero passerar vi ett villaområde där några barn, precis som förra året, ställt ut ett eget litet bord där de bjuder oss löpare på saft. Även detta är en mycket uppskattad gest och ett tecken på att arrangörerna lyckats engagera folk runt omkring loppet. Utanför Sofiero slott spelar en blåsorkester härlig musik och det är bra med folk ute och hejar på.

Vi närmar oss Tinkarpsbacken och nu har vi inte långt kvar. Det börjar bära utför och vi ser mer och mer av havet. Att passera 40km-skylten är en grym känsla.

På väg nerför Tinkarpsbacken

Havsutsikt från Tinkarpsbacken (Foto: privat)

I slutet av Tinkarpsbacken (Foto: privat)

En härlig känsla att passera 40km!! (Foto: privat)

40 – 42km

De sista kilometrarna är bara ren njutning längs Öresund. Jag är trött och lycklig på samma gång.

Mäktigt att springa längs med Öresund på slutet (Foto: privat)

Statyn av Henrik Larsson (Foto: privat)

Efter att vi passerat statyn av Henrik Larsson är det ca 1 km kvar och vi kommer nu in på den långa strandpromenaden som till och med slår målgången på Stockholms Stadion!

Strandpromenaden (Foto: privat)

Det är en häftig känsla att korsa mållinjen och se att jag satt nytt personligt rekord med 8 minuter! Min sluttid är 04:36:25 att jämföra med förra årets 05:41:19. Jag är också mycket nöjd med att min plan för intag av energi har fungerat hela vägen. De riktiga mentala dipparna har uteblivit och jag har kunnat hålla ett godkänt jämnt tempo. Det har även varit en mental hjälp att kunna fokusera på hur långt det är kvar till nästa gelintag.

I mål på nytt PB (Foto: Mathilda Ahlberg /HBGM)