2017 Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet 2017
Lördag 20:de maj 2017
Sluttid: 02:22:56

Hur många människor får det egentligen plats i ett startområde??

Anmälan till ”Varvet” var inskickad sedan länge och även om mitt fokus nu skiftat till maratondistansen kunde det ju ändå vara kul att uppleva folkfesten i Göteborg. Distansmässigt hade jag nu flera gånger sprungit längre och med Stockholm Maraton två veckor bort såg jag detta mer som ett kul träningspass där fokus låg på upplevelsen och inte prestationen.

Att detta lopp titulerar sig världens största halvmaraton är inte så svårt att förstå när man börjar röra sig mot startområdet ute vid Slottsskogsvallen. Det är knökfullt på bussar och spårvagnar. Personligen har jag lite svårt att hitta rätt ute på området. Om det beror på att det är så mycket folk, eller om det faktiskt inte är så bra skyltat låter jag vara osagt.

Efter att ha lämnat överdragsjacka etc till familjen letar jag mig fram till starten. Och detta är en upplevelse i sig… Det jag hört om loppet innan, förutom att det är mycket folk ute och tittar, var att jag gott kunde ta det lugnt i början eftersom de flesta rusar på ganska ordentligt och sedan kroknar. Hade jag läst på lite bättre hade jag (kanske) förstått att om eliten startar 13:00 och jag själv står i startgrupp 18 som startar 15:13 kommer det med ganska stor sannolikhet vara en hel del folk som redan är ute på banan…   Under de cirka tre timmar som startandet pågår, släpps en ny grupp iväg bara ett par minuter efter föregående grupp.

På väg till starten
I startfållan, på väg framåt …

Loppet

Startgrupp 18 rör sig sakta framåt och till slut är det vår tur att ge oss iväg. Även om det är ganska mycket folk behöver jag, som håller ett ganska lågt tempo i början, inte stanna upp för folk.

Efter ungefär 4 km, när vi är inne bland husen i området Kungsladugård, kommer det galning vinglandes på en cykel mitt bland oss löpare. Tyvärr verkar karln inte riktigt nykter och jag hinner precis tänka att detta kan sluta illa innan han mycket riktigt har kört ner en kvinnlig medlöpare. Idiot! Dock tas han snabbt omhand innan fler olyckor sker.

Vi passerar Älvsborgsbron och är sedan nere i Eriksbergsområdet. Här är det mycket folk ute och tittar. Full fart, hög musik och många hejarop.

Ungefär halvvägs in i loppet, ute på Lindholmen, tror jag det är Göteborgsposten som satt upp en ”station” där man på en kanske 50 meter lång sträcka springer mellan stora högtalare som pumpar på med hög musik. Det är en ganska häftig känsla och ger bra ”boost”. Jag flyter på i mitt lugna och behagliga tempo och har än så länge inte bromsats upp nämnvärt av tidigare startande.

Efter 14 km är jag framme vid loppets andra bro Götaälvsbron och i detta läge börjar det gå trögt. Inte för mig själv, men för folk framför. Och det är också i detta läge som jag får börja sakta ner min egen fart flera gånger. Iofs hade det gått att springa om en och annan, men dels jagar jag ju ingen tid och dels kommer det hela tiden folk bakifrån som håller ganska hög fart och jag vill inte bromsa upp dessa.

Nerför bron, upp längs Avenyn, vändningen vid Götaplatsen. Mycket publik och tjockt, tjockt, tjockt med löpare. Nu är det precis som i starten vid Stockholm Maraton…

De sista kilometrarna ut mot Slottsskogsvallen blir det någorlunda springbart igen.

Pigg och fräsch, även efter loppet

Kändes det som att det var mycket folk på väg ut till Slottsskogsvallen är det inget emot var jag känner när vi ska försöka ta oss därifrån. De spårvagnar och bussar som kommer räcker inte på långa vägar så till slut hoppar vi på en vagn åt ”fel” håll som vi åker med ett par stationer innan vi hoppar av och vänder. På så vis får vi i alla fall sitta hela vägen tillbaka till hotellet…

Summering och reflektion

Göteborgsvarvet är helt klart en upplevelse och något man bör göra i alla fall en gång i sitt löparliv. En trevlig bana och mycket publik ute. Vad man bör tänka på är att om man har någon form av tidsambition så bör man definitivt försöka seeda sig till en hyfsad startgrupp. Missar man detta (och som jag hamnar väldigt långt bak) blir det väldigt svårt att springa på i tänkt tempo.