2015 Runrundan

Runrundan(*) (Vallentuna) 2015
Lördag 27:de juni 2015
Sluttid: 02:23:55

Enligt min ursprungliga plan på vägen mot Stockholm maraton skulle jag ”År1” springa en 10 km-tävling och ”År2” ett halvmaraton, men eftersom vårens träning gått över förväntan (i mitten av maj sprang jag nästan 21 km) hade jag anmält mig till både min första 10 km-tävling (Österåkersmilen) och mitt första halvmaraton samma år. Under andra halvan av maj blev jag dock förkyld och kunde inte träna på som jag önskat. Kände ändå att jag ville prova på halvmaratondistansen eftersom Österåkersmilen gått bra. Vi begav oss därför till Vallentuna och Runrundan.

Loppet/banan/arrangemanget

Halvmaratondistansens bana bestod av ett varv runt Vallentunasjön. Tävlingscentrum, med nummerlappsutdelning, målgång, mm var beläget intill Kyrkviken ca 10~15 min promenad från järnvägsstationen. Själva starten gick ett par hundra meter norr om tävlingsområdet. Omklädningsrum skulle finnas vid Vallentuna gymnasium. Här verkade det dock som om någon glömt att skylta för vi fick leta ganska länge innan vi hittade en öppen dörr och ett upplåst omklädningsrum. Efter loppet fanns det dock möjlighet att duscha vid Kvarnbadet, precis bredvid målet. Mycket bra!

Vid alla stationer längs banan serverades vatten, sportdryck och en mängd glada hejarop från funktionärerna.

Loppet

Tävlingsdag och vädrets makter är på sitt allra bästa humör och vi möts av en molnfri himmel och ca 27 C med en strålande sol. Bra för medföljande publik/support, men knappast optimalt löparväder. Bara att se till att få i sig ordentligt med vätska. Vid varje kontroll tar jag både vatten och sportdryck, samt häller en extra mugg vatten över huvudet till en del unga funktionärers förtjusning.

Tycker att första halvan av loppet ändå går ganska hyfsat, men sedan börjar de många backarna, i kombination med värmen att ta ut sin rätt. Andra halvan av loppet är rätt så slitig, men jag lyckas ändå hålla mig springande även om det knappast är mer än styrfart (känns det som i alla fall). Alla funktionärer längs banan gör ett fantastiskt jobb med att heja på oss löpare och arrangörerna har även en person cyklandes fram och tillbaka längs ledet av löpare för att se till att ingen däckar av värmeslag.

På något sätt tar jag mig ändå hela vägen in i mål, men där däckar jag totalt på gräset och sitter flera minuter och bara flämtar. Efter ett par muggar sportdryck lyckas jag dock ta mig på fötter igen och kan vandra bort mot duschen.

Det bästa längs hela banan är utan tvekan det unga par som någonstans halvvägs längs banan har dragit fram trädgårdsslangen till vägen och ger alla löpare som vill en mycket uppskattad dusch. Toppen!!

Målgång

Helt slut….

Loppets medalj (i form av en runsten)

(*) Runrundan 2018 har tyvärr inte något halvmaraton. Däremot både 5 km – och 10 km-variant.
Den ursprungliga halvmaratonbanan finns dock filmad och upplagd på Youtube.