2015 Österåkersmilen

Österåkersmilen 2015
Fredag den 5:e juni 2015
Sluttid: 01:03:57

Med det långsiktiga målet att springa Stockholm maraton någon gång hade jag bestämt att närma mig distansen stegvis och börja med ett millopp. Valet föll på Österåkersmilen i min gamla hemort Åkersberga.

Loppet/banan/arrangemanget

Årets upplaga var den 28:de upplagan och evenemanget är en riktig folkfest! Knatte- och ungdomslopp föregår 10 km-loppet. Start- och målområdet är på torget, bara 1 minuts gångväg från tågstationen och förutom nummerlappsutdelning så är det en mängd olika organisationer som är där med egna små tält. Faktum är att det var så mycket folk så att jag och min arbetskompis Pelle (som också skulle springa) inte lyckades hitta varandra innan start.

Loppet är en tvåvarvsbana där första halvan av varvet går utmed Åkersberga kanal och den andra halvan först går genom ett villaområde för att sedan avslutas nerför centrumgatan. Det var gott om funktionärer/flaggvakter som ivrigt hejade på oss löpare. Dessutom en megafonförsedd ”påhejare” ett par hundra meter före varvning/mål. Mycket kul tyckte jag.
(Banbeskrivning från loppets hemsida.)

 Loppet; Första varvet

Eftersom jag från flera håll varnats för det vanliga misstaget att gå ut för hårt och sedan krokna håller jag mig medvetet långt bak i startfältet. Längs med hela kanalen är det mycket folk som är ute och hejar vilket är väldigt kul och ger mycket energi. Det är också väldigt mycket nostalgi att springa längs vatten som jag både paddlat kanot och metat i som ung.

Jag har i början sällskap med ett par herrar vid namn Kenneth och Tommy som, visar det sig, har sprungit varje upplaga av loppet sedan starten 1988. Vi springer tillsammans upp till vätskekontrollen vid 2,1 km där de stannar lite längre än vad jag gör.

Med ca 1 km kvar till varvningen hör jag en röst som ropar ”Ledaren kommer” och mer eller mindre som ett streck passerar Abraham Adhanom (Eskilstuna Friidrott) som redan är inne på sitt andra varv och nu spurtar mot mål. Abraham vinner också loppet på nytt banrekord. Det är oerhört fascinerande att på så nära håll uppleva vilken fart Sverigeeliten håller. Mäktigt!

Andra varvet

Jag får nu ”skörda frukterna” av ett försiktigt utgångstempo och plockar ett par placeringar vilket förstås känns roligt. Avancerar från plats 422 (5 km) till 399 (10 km).

Nöjd och glad springer jag i mål i min allra första löpartävling 😊