2015 Malmö Halvmaraton

Malmö halvmaraton(*) 2015
Lördag den 3:e oktober 2015
Sluttid: 02:09:58

Efter Runrundan i slutet av juni vilar jag en dryg vecka och drar sedan igång träningen igen. Träningen under juli månad flyter på bra och de sista två långpassen, innan familjens första fjällvandring (Jämtlandstriangeln), ligger på drygt 16 km. I början av september springer jag sedan för första gången efter Runrundan 20 km. En kortare förkylning följer, men två veckor innan loppet springer jag återigen 20 km och känner mig väl förberedd.

Efter ett litet missöde på vägen ner, med avhopp en station för tidigt… (tur att Skånetrafiken har gott om lokaltåg mellan Lund och Malmö ^^), checkar vi in på hotellet.

Loppet/banan/arrangemanget

Malmö halvmaraton arrangeras tillsammans med Malmö höstmil och alla löpare har gemensam start på området utanför Malmö Stadion (där även nummerlappsutdelningen ägt rum).

Starten går först klockan 15:00, vilket gör att det blir lagom med en promenad efter frukost för att hämta nummerlappen. Därefter en lättare lunch på stan, ombyte varpå vi beger oss till startområdet.

Före start

Den första milen är gemensam för de båda loppen med avslut respektive varvning inne på stadion. Banan är flack och lättsprungen. Publikmässigt är det betydligt fler åskådare den första milen, som går ner genom centrala delar av staden, jämfört med den andra, som går söderut ut mot Hyllie.
Hela bansträckningen kan ses i denna video; Malmö halvmarathon 2016, Följer ledaren

Loppet

Km 1 – 10

Banans första del, gemensam för höstmil och halvmaraton

Den första milen är gemensam för de båda loppen och tar löparna från Stadion ner till de centrala delarna för att sedan vända tillbaka. På vägen tillbaka passeras både Slotts- och Pildammsparken. 10 km-löparna går sedan i mål inne på Stadion, medan vi som springer halvmaratondistansen, efter ett varv inne på Stadion, ger oss ut på en ny 10 km-runda åt andra hållet.

Det är ganska mycket folk längs banan i de centrala delarna. Dock får jag känslan av att de flesta är vanliga lördagsflanörer som inte är så intresserade av loppet. Det är överlag en trevlig bansträckning första milen. Min favorit är när vi efter ca 8.5 km kommer in i Pildammsparken.

Första milen går på 1:01:04 och från min Garmin ser jag att tempot varit ganska stabilt. Något långsammare vid 5 och 10 km, men jag minns inga ”dippar” under första delen.

Km 11 – 21

Km 11 – 21

Andra delen av banan går snabbt över i cykelvägar ut mot Emporia köpcenter vid Hyllie. Denna del är betydligt tråkigare att springa och jag håller helt med de kommentarer jag ser efter loppet om att denna del, som är mentalt jobbigare, borde inleda halvmaratonbanan.

Ganska snart, vid ca 12 km, börjar jag bli både trött och hungrig. Tempot lyckas jag ändå hålla uppe fram till 15 km, men efter det går lite långsammare för varje kilometer. 20 km passeras efter 2:03:20 och det är ändå bara drygt 2 min sämre än första milen.

Sista kilometern lyckas jag ändå öka tempot något och det är ganska häftigt när delar av Malmös poliskår står uppställda utanför stadion och applåderar in oss löpare.

Känner mig nöjd när jag kommer i mål och en putsning av mitt personbästa, från 2:23:55 på Runrundan, till dagens 02:09:58 kan jag också ståta med.

 

Medaljen

Nytt personbästa 🙂

(*) Arrangerande MAI har 2018 pausat både Malmö halvmaraton och höstmil.