Med 2019 i backspegeln

2019-12-21 Måns Ols, Sala. Efter avslutat löppass.

Det är den tiden på året nu, då man stannar upp, blickar tillbaka och reflekterar över alla mil som sprungits. Och kanske inte sprungits. Förhoppningsvis finns det också en och annan lärdom att dra. För nya lopp och utmaningar finns det definitivt där ute i Löparvärlden.

Vad ska man då säga om 2019? Även om det avslutas ganska grått både bokstavligt (vädret) och bildligt (muskelbristning i låret med efterföljande träningsförbud) så finns det så otroligt mycket positivt att ta med sig in i 2020.

Målsättningen var klar sedan länge. 2019 handlade egentligen bara om S:t Olavsleden och att försöka ta sig hela vägen från Selånger till Trondheim. Min träning anpassades därför efter detta och de tävlingar som låg före såg jag som lite längre långpass. Eventuella tävlingar efteråt var jag inte säker på. Där fick kropp och huvud avgöra hur det kändes efter sommaren.

Så, 2019 i kronologisk ordning

  • Skövde 6-timmars; mitt första tidslopp och en mycket positiv upplevelse. Det primära här var att se hur kroppen reagerar på 6 timmars konstant rörelse. Distansmässigt var det viktigaste att i alla fall klara maratondistansen på 42,2 km även om jag hoppades nå 5 mil. 45,18 km blev mitt slutresultat vilket jag kände mig nöjd med.
    Tankar nu i efterhand; Inför de maraton jag sprungit har jag känt att långpass på ca 30 km ger mig en god förutsättning för att klara av att springa hela sträckan. Det hade förmodligen också gjort att jag kunnat följa min ”race plan” här lite längre. Men i det här läget var mitt fokus att försöka träna utifrån sommarens utmaning. Och jag var nu i ett läge där jag började vänja kroppen vid dubbla, men inte lika långa, pass på helgerna. Hade årets huvudfokus varit detta lopp hade jag också tränat annorlunda.
  • Aros Marathon; DNS – Här blev det tydligt att inte bara kroppen, utan även huvudet måste vara med inför ett lopp. Finns inte motivationen där spelar det ingen roll om du har tränat tillräckligt inför uppgiften. Efter en tung förlust i hockeyns SM-final (som jag och sonen sett på plats) kände jag mig totalt ”dränerad” på energi och valde därför att hoppa av loppet innan start.
  • S:t Olavsleden; Ett fantastiskt äventyr där det mesta redan är sagt och reflekterat över när det gäller träning inför och de erfarenheter jag gjorde. Det jag kanske inte riktigt var beredd på var den mentala trötthet (om man nu kan säga så) som smög sig på under hösten. Något som jag tror delvis berodde på att jag under så lång tid innan hade hela mitt fokus riktat på en enda sak.
  • Uppsala Kulturmaraton; DNS – Det här var ett ”kanske-lopp” som jag kikat och funderat på under ett par år. Planen var att springa OM kroppen kändes ok efter S:t Olavsleden. Veckan innan loppet var jag också ute på ett 30 km långpass. Noterade i träningsdagboken att jag fick de svar jag ville och att jag förmodligen skulle köra loppet. Nu blev det inte så och med facit i hand så var jag nog inte riktigt mentalt tillbaka eftersom jag känner att jag ”hittade på” anledningar till att inte springa. Som t.ex. att arrangemanget verkade lite rörigt då bansträckningen gjordes om bara någon vecka innan loppet. Likaså flyttades målgången kort inpå. Hade jag verkligen velat springa loppet hade jag troligen inte hakat upp mig på alla de småsaker som jag nu såg som hinder.
  • Gotland Ultra Marathon; Inga problem att motivera mig inför detta lopp! Dels är det ett mycket trevligt arrangemang och en fantastisk natur man springer i, dels ett tillfälle att träffa familj och släkt. Ambitionen med loppet var bara att ha en bra dag och ta sig i mål. Något jag också uppnådde.
  • PRT i Växjö; DNS återigen. Och ännu en gång var det tydligt att huvudet inte var med. Hade lyckats knipa en plats till 12 timmarsloppet, men när jag upptäckte att starten gick 23:00 (Hur orutinerat är inte det att notera starttiden först långt efter man klickat på ’Skicka anmälan’…….) hittade jag inget svar på varför i hela friden jag, som är så fruktansvärt kvällstrött, skulle ställa mig på en startlinje vid den tiden. Men jag tror också att den omotivation jag känt till och från under hösten spelade in.

När jag i januari satt och tittade framåt på 2019 så skrev jag att året, löpmässigt, skulle vara ett före och ett efter S:t Olavsleden. Och så var det också. I och med att jag hade ett så tydligt mål, hade jag också ett ”Varför” till alla löppass under våren. För att vänja kroppen vid löpning varje dag påbörjade jag i december 2017 en Runstreak. Veckovolymen stegrades sakta och fr.o.m. augusti 2018 blev det dubbla pass på lördagarna. Från slutet av oktober även dubbelpass på söndagarna.

Efter S:t Olavsleden var jag helt enkelt ”mätt” på löpning. Fysiskt återhämtade jag mig förhållandevis snabbt, men mentalt (med undantag för Gotland) tog det nästan hela hösten att komma tillbaka och känna lust igen. Visst sprang jag, men jag tog också hela vilodagar. Många gånger var jag ute bara för att hålla igång löpningen trots att det kändes ganska oinspirerat. Men jag kände att det var OK. Det fick ta den tid som behövdes. Samtidigt var det också skönt att kunna prioritera familjen igen, att ”betala tillbaka” för alla de uppoffringar de gjort när jag tränade på inför S:t Olavsleden.

Passade också på att ta hjälp av en PT (Tack Hjärtkompaniet!) för att komma tillrätta med de svagheter som sommarens äventyr obönhörligt avslöjat. Och sakta, men säkert, började jag känna löparlusten återvända. Därför var det också lite trist att råka ut för en muskelbristning i månadsskiftet november/december. But that’s another story…

Så, vad tar jag med mig från detta år bortsett från att kroppen är fantastiskt som klarar så otroligt mycket mer än man kan föreställa sig? Jo, det måste finnas rum för mental återhämtning! Även om det fysiskt känns ok i kroppen, kan det ta betydligt längre tid än man tror för huvudet att komma tillbaka. ’Balans i livet’ är väl en bra sammanfattning <3

Med det sagt tar jag sats mot 2020!!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.