Första gången under 2h på halvmaran

Nytt, inofficiellt, PB och första gången under 2 timmar på halvmaran under gårdagens långpass var en häftig känsla. 1:56:31 är en putsning med fyra minuter av mitt tidigare (också inofficiella) PB på 2:00:38.

Nytt, inofficiellt, PB på halvmaran 😊

Känslan har funnits där ett tag, att det kanske fanns kapacitet att gå under 2 timmar. Två veckor efter Stockholm Marathon, 23 oktober, sprang jag en halvmara utan något speciellt fokus på fart. Men jag kände ändå efter någon kilometer att jag förmodligen höll ett lite högre tempo än jag brukar göra på mina långpass. Tänkte att jag kör på så länge det känns ok. Och det gjorde det hela vägen vilket gjorde att jag landade på en sluttid på 2:00:38 vilket innebar nytt, inofficiellt, PB.

Nu, efter ett par veckor med både backpass och tröskelintervaller på schemat tänkte jag att det skulle vara kul att testa om det gick att komma under den där gränsen som känts så lockande.

Valde ut en så gynnsam bana som möjligt (ska man försöka slå rekord Får man göra så tycker jag 😉 ) och gick ut med målsättningen att försöka hålla ett tempo på 5:41/km som långsammast (vilket skulle innebära 1:59:59).

Om målet är att försöka slå rekord får man definitivt välja en fördelaktig bana 😉

Till skillnad från 23 oktober, då jag bara löpte på känsla, kontrollerade jag denna gång km-tiden hela tiden så att jag höll mig på rätt sida 5:41 utan att springa alltför fort. Och det höll, hela vägen. Visst var det lite mer ansträngande än ett vanligt långpass, men ändå på en klart hanterbar nivå.

Nu blir det spännande att se vad lite mer fartträning under vår och sommar kan göra. Funderar på om inte Åstadsloppet (Örebro) i början av oktober nästa år kan vara ett lämpligt lopp att försöka ”persa” på. Det lär ju inte vara ett lika stort startfält som på Göteborgsvarvet eller Stockholm Halvmaraton tänker jag.

Samtidigt börjar man ju fundera; det gick bra att hålla tempot i 21,1 km, men jag kände där och då att jag aldrig skulle klara det i 42,2 km. Men hur långt skulle det funka då? 25 km? Förmodligen. 30 km? Kanske. Om man drar ner tempot till 6:00/km då, skulle det fungera ett helt maraton? ”Svåra” frågor 😉. Vi får väl se vad det blir för prioriteringar framöver.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.